Kayısı Gülgiller familyasından olup 4 ile 6 metre arasında
boylarındaki ağalarda yetişir. Kayısı büyüklük olarak cevizden birazda
büyük etli, sarı renkli, sert, sulu ve tek çekirdekli olarak
yetişmektedir. Beyaz veya pembe renkli çiçeklere sahiptir. Tüm dünyada
yetişen kayısı en çok Akdenize kışı olan ülkelerde ve Avrupa, Asya gibi
kıtalarda yetiştirilmektedir. Dünya sıralamasında en çok yaş kayısı
üretimi yapan ülke %15lik üretimle Türkiyedir. İkinci sıra ispanya ve
üçüncü sırada da İtalya gelmektedir. Ülkemizde en çok üretim yapan il ve
bölgeler sırasıyla; Malatya, Erzincan, Erzurum, Kars, Iğdır, Muş,
Mersin, Hatay ile Marmara ve Ege bölgeleridir. Kayısının çeşitleri; Şam,
Şekerpare, İmrahor, Tokatoğlu, Hacıkız, Muhittinbey, Hasanbey ve
Darendedir.
P, C, B ve A viteminleri bakımından oldukça zengin olan kayısı yaş ve
kuru olmak üzere iki şekilde tüketilir. Ayrıca reçeli ve kompostosu da
yapılmaktadır. Çekirdeğinden de yağ üretimi yapılabilir.