Cevizli Sucuk
Önceleri kışın tüketilmek için cevizli sucuklar kurutulur ve kış
aylarında insanlar gerekli enerji ihtiyaçlarını cevizli sucuk ile
karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuk aynı zamanda
içerdiği besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri
haline gelmiştir. 100 gr. Cevizli Sucuk 332 kcal enerji verirken, 139
mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir. Sodyum
bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar
hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.Cevizli
Sucuğun
besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle ilgilidir.
Cevizli
Sucuk; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, SiO, CaO gibi mineraller vardır.
Enerji değeri yüksek proteinler de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K)
vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku
ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon,
enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde cevizli sucuk
önemli etkiye sahiptir.
Son 30 yıl içinde kanser,
kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında önemli artışlar olmuştur.
Bunun önemli nedenlerinden biri selenyum mineralinin yeterince
tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg
arasındadır.
ABDde 1312 hasta üzerinde yapılan
araştırmalarda, 200 mcg selenyum alımıyla prostat kanseri %63, akciğer
kanseri %47, kolorektal kanserde %58 azalma olduğu tespit edilmiştir.
Genel olarak tüm kanser türlerinde ortalama %37 azalma bulunmuştur.
Cevizli
Sucuk ; selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında
bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan cevizli sucuk selenyum
açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları,
kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün
tüketmeleri tavsiye edilmektedir.